Werkwijze verlies- en rouwtherapie

Wat kun je doen tijdens of na een ingrijpende gebeurtenis? Wat je hebt doorstaan, of waar je op dit moment nog steeds doorheen gaat, vraagt om aandacht.

Als verlies- en rouwtherapeut ondersteun ik zowel kinderen, jongeren, als volwassenen die proberen het roer te keren en de wind weer in de zeilen te krijgen. Ik ben er voor je wanneer je iemand zoekt bij wie je je veilig voelt. Iemand die naar je luistert zonder oordeel, die je bijstaat in jouw persoonlijke rouwproces. Je kunt bij me terecht voor therapie op maat. Volledig afgestemd op jouw behoefte en tempo.

“ROUW IS DE POGING OM ONZE LIEFDE EEN ANDERE VORM TE GEVEN OF ONS ANDERS TE LEREN VERBINDEN”

Jouw verhaal na of tijdens een verlies

Tijdens mijn begeleiding gebruik ik elementen uit de narratieve therapie, ontwikkeld door psychotherapeut Michael White.

Wanneer jou of je kind iets overkomt, maak je daar een narratief, verhaal omheen. Op deze manier geven we betekenis aan onze ervaringen. Dit is soms een gesloten verhaal, gebaseerd op vastzittende overtuigingen en denkpatronen. Je bent er bijvoorbeeld van overtuigd dat je alleen voor een probleem staat, maar dat hoeft niet de waarheid te zijn. Narratieve coaching helpt je daarin. We onderzoeken je verhaal en ‘breken het open’ door er vanuit verschillende perspectieven naar te kijken.

Je geeft ruimte en aandacht aan je overtuigingen en emoties. Dat is essentieel om verder te komen. Daarnaast help ik je het verlies te integreren in je leven en steun ik je tijdens het vinden van nieuwe zingevingsbronnen.

Kennismaking

Tijdens het kennismakingsgesprek kun je me vertellen over jouw specifieke situatie. We bespreken je vraag of de problemen waar je momenteel tegenaan loopt. Ik vertel over mijn aanpak, zodat je kunt beslissen of ik iets voor jou kan betekenen. Daarnaast is het echt bedoeld om elkaar te leren kennen, om te zien of het van beide kanten klikt.

Het kennismakingsgesprek vindt plaats in mijn praktijkruimte in Groningen, of bij je thuis. Wanneer de afstand of agenda dat niet toestaat, kan dit eerste gesprek ook telefonisch of online plaatsvinden.

Vervolgsessies

In de volgende sessies bepalen we een plan op maat. Gebaseerd op je behoeften en gevoelens, of die van je kind.

Tijdens de therapie checken we steeds of we op de goede weg zijn en stellen eventueel de begeleiding bij. Zo krijg je steun op maat, die aansluit bij waar jij je op dit moment in je leven bevindt.

Vervolgens starten we met de therapie. Hierbij maak ik gebruik van diverse gesprekstechnieken, schrijf-, teken- en doe opdrachten. Bij kinderen zet ik passende spelvormen en creatieve activiteiten in. We stemmen af op wat jij of je kind nodig heeft om de overweldigende emoties, gebeurtenissen en patronen rondom het verlies overzichtelijk en behapbaar te maken

Ook heb ik de cursus ” Een Taal Erbij” gevolgd. Samen kunnen we met behulp van lego poppetjes familiebanden en relaties in beeld brengen op een creatieve manier. Tevens ben ik POP-talk coach en kan dit inzetten om gesprekken visueel te maken met behulp van poppetjes en andere materialen. Dit geeft zowel kinderen als volwassenen overzicht en inzicht in moeilijke situaties. Daarnaast zorgen de poppetjes voor een bepaalde afstand, waardoor verwarrende en/of emotioneel beladen onderwerpen zichtbaar en bespreekbaar kunnen worden gemaakt.

Bij de begeleiding van kinderen zal ik eerst met de ouder(s)/verzorger(s) een intakegesprek voeren om te horen wat er speelt of is gebeurd. We stemmen de wederzijdse verwachtingen af. Om een kind zo goed mogelijk te kunnen helpen, houden we tijdens het traject korte lijnen. De sessies zijn vertrouwelijk. Het is aan het kind wat hij/zij deelt. Waar mogelijk houd ik je/jullie tussentijds op de hoogte. Soms is het wenselijk dat jullie zelf ook hulp of extra begeleiding krijgen. Op verzoek van de ouder(s) zelf of op advies van de therapeut is ouderbegeleiding mogelijk.

Hoeveel sessies er precies nodig zijn, is lastig vooraf in te schatten. Dit hangt echt af van de situatie en behoeften. Na circa 4 sessies evalueren we hoe het op dat moment gaat. Mijn ervaring is dat tussen de 6 tot 10 sessies meestal voldoende zijn. Ik begeleid je totdat jij en/of je kind weer de energie voelen om zonder ondersteuning het leven weer vorm te geven.

De gesprekken kunnen in mijn praktijkruimte in Groningen plaatsvinden. Maar het is ook mogelijk om bij je thuis of in de buitenlucht af te spreken. Ook kan online een optie zijn.

Vergoeding verlies- en rouwtherapie

Verlies- en rouwtherapie valt onder de complementaire zorg en is vrijgesteld van BTW. Ik ben geregistreerd lid van NVPA, de erkende beroepsvereniging voor psychosociaal therapeuten en RBCZ.

Daardoor is in veel gevallen een (gedeeltelijke) vergoeding mogelijk vanuit de aanvullende zorgverzekering. Of je recht hebt op een vergoeding, kun je controleren via de website van het NVPA of direct bij de zorgverzekeraar.
Een verwijzing van de huisarts is niet nodig, ook niet als je in aanmerking wilt komen voor een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering.
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Plan een vrijblijvende kennismaking